ARABA KOLTUĞU SEÇİMİ, KULLANIMI

Her yıl çok sayıda  çocuk maalesef araba kazasında hayatını kaybetmekte veya yaralanmaktadır. Araba koltuklarının doğru kullanılması çocukların güven içinde seyahat etmesi için gereklidir. Ancak, piyasada pek çok farklı koltuk bulunmaktadır. Bu durum ebeveynlerin karar vermesini güçleştirmektedir.

Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu koltuk türü, çocuğunuzun yaşı, büyüklüğü ve gelişimsel ihtiyaçları da dahil olmak üzere çeşitli ögelere  bağlıdır.

 

  1. Tüm bebekler ve küçük çocuklar, araba koltuğu üreticilerinin izin verdiği ağırlık veya boylara ulaşana kadar arkaya dönük bir koltukta seyahat etmelidir. Çoğu koltuk, çocukların 2 yıl veya daha uzun süre arkaya bakmalarına izin verecek limitlere sahiptir.
  2. Yürümeye başlayan veya okul öncesi çocuklar, öne bakan koltuklarda seyahat edebilirler. Otomobil koltuğu üreticilerinin izin verdiği en yüksek ağırlık veya boya kadar emniyet kemeri olan öne bakan bir koltuk kullanmalısınız. Birçok koltuk, 30 kg kadar çocuklar için uygundur.
  3. Okul çağındaki çocuklar veya ağırlığı ve/veya boyu, araç emniyet koltuğunun sınırını aşan tüm çocuklar, araç emniyet kemeri uygun şekilde oturana kadar(8-12 yaş arasında), yükseltici kullanmalıdırlar. Ancak emniyet kemerinin omuz kayışı mevcut değilse yükseltici kullanılamaz. Aşağıda bu gereklilik için sınırlar sıralanmıştır.
  • Emniyet kemeri ile oturması için izin verilen en yüksek ağırlık ya da boya ulaşınca (Bu sınırlar araba kullanım kılavuzunda listelenmiştir)
  • Omuzları üst emniyet kemeri yuvalarının üstünde ise
  • Kulaklarının üst kısımları koltuğun tepesine ulaştı ise
  1. 13 yaşından küçük tüm çocuklar arka koltuğa oturmalıdırlar.
  2. Araba koltuğu için en uygun yer arka koltuğun ortasıdır. Koltuk emniyet kemeri veya koltuk için özel üretilmiş çapalar ile sabitlenebilir. Her ikisi birden kullanılmaz. Emniyet kemeri ile bağlandıktan sonra çekilerek kilitlendiğinden emin olunmalıdır.

Üç tip koltuk mevcuttur:

Sadece arkaya bakan koltuklar

  • Modele bağlı olarak, 9-15 kg arasındaki bebekler için kullanılırlar.
  • Taşıma kolları vardır.
  • Bebek arabasına monte edilebilirler.
  • Genellikle, arabada bırakılabilecek bir tabanla birliktedirler. Böylece her kullandığınızda takmak zorunda kalmazsınız. Ebeveynler ek araçlar için birden fazla taban satın alabilirler.
  • Sadece seyahat için kullanılmalıdır (uyumak, beslenmek veya araç dışında başka bir kullanım için değil).

Cabrio koltuklar

  • Arkaya dönük olarak kullanılabilir ve daha sonra öne bakan hale dönüştürülebilir. Bu da koltuğun çocuğunuz tarafından daha uzun süre kullanılabileceği anlamına gelir.
  • Bununla birlikte, bebek koltuklarından daha ağırdırlar ve taşıma kolları yoktur veya ayrı tabanlarla gelmezler ve arabada kalacak şekilde tasarlanmıştırlar.
  • Daha büyük bebekler ve küçük çocuklar için idealdirler(18-20 kg).
  • Omuzlara, kalçalara ve bacakların arasına bağlanan 5 noktalı bir kemeri olmalıdır.
  • Sadece seyahat için kullanılmalıdır (uyumak, beslenmek veya araç dışında başka bir kullanım için değil).

3’ü 1 arada koltuklar

  • Arkaya dönük, öne dönük veya kemer konumlandırma yükseltici olarak kullanılabilir. Bu da, çocuğunuzun daha uzun süre kullanılabileceği anlamına gelir.
  • Boyutları genellikle daha büyük olduğundan, arkaya bakarken araca sığıp sığmadıkları kontrol edilmelidir.
  • Taşıma sapı veya ayrı bir tabanın rahatlığına sahip değildir ancak 20-25 kg kadar çocukların kullanımına uygundur.

Sık sorulan sorular

  1. Bebeğimin ayakları araç koltuğunun arkasına değiyor ise sorun olur mu?

Bu, ebeveynlerin çok yaygın bir kaygısıdır, ancak endişelenmelerine neden olmamalıdır. Çocuklar bacaklarını kolayca bükebilir ve arkaya bakan bir koltukta rahat ederler. Bacak yaralanmaları, arkaya bakan çocuklar için çok nadirdir.

  1. Bebeğimi bir araba koltuğuna bağlamadan önce neden daha ince giydirmeliyim?

Kışlık mont ve kar kıyafetleri de dahil olmak üzere büyük giysiler bir çarpışmada çocuğu sıkıştırabilir ve emniyet kemerlerini fazla gevşek bırakarak yaralanma riskinin artmasına neden olabilir. İdeal olarak, bebeğinizi daha ince giydirin ve gerekirse emniyet kemeri üzerine bir ceket veya battaniye sarın.

  1. Emniyet kemerinin daha iyi oturmasını sağlayabileceklerini belirten ürünler gördüm. bunlardan birini almak gerekir mi?

Hayır, bu ürünler kullanılmamalıdır. Kemerin fazla gevşemesine neden olarak, uygun  takılmasına engel olabilirler. Emniyet kemerine zarar verebilirler. Bu kural araba koltukları için de geçerlidir; Koltukla birlikte gelmedikçe veya özel olarak koltuk üreticisi tarafından onaylanmadıkça ilave ürünler kullanmayın.

  1. Araba kazası yaptım. Çocuğumun araba koltuğunu değiştirmeli miyim?

Orta veya şiddetli kazalarda, araba koltuğu değiştirmelidir. Ancak bazı araba koltuğu üreticileri, herhangi bir çarpışmadan sonra koltuğu değiştirmeyi tavsiye ederler.

Araba koltuğuna en yakın araç kapısı hasar görmedi, araçta hiç kimse yaralanmadı, hava yastıkları açılmadı ve araba koltuğuna herhangi bir hasar gelmediyse araba koltuğunu kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hiçbir koltuk “en iyisi” veya “en güvenlisi” değildir. En iyi koltuk, çocuğunuzun büyüklüğüne uygun, doğru takılmış, aracınıza iyi oturan ve her sürüşte düzgün şekilde kullanılan koltuktur.

Sadece fiyata göre karar vermeyin. Daha yüksek bir fiyat, koltuk kullanımının daha güvenli veya daha kolay olduğu anlamına gelmez.

Koltuğun geçmişini bilmiyorsanız kullanılmış koltuklardan kaçının.

Çok eski, üzerinde gözle görülür çatlaklar var veya üretim tarihi ve model numarasını belirten etiketi yok ise ,  kullanma talimatı bulunmuyorsa veya parçası eksik ise o koltuk çocuğunuz için uygun değildir.

Son olarak; çocuğunuzu asla arabanın içinde yalnız bırakmayın. Çünkü sıcaklıklar dakikalar içinde ölümcül seviyelere ulaşabilir.

 

Bir yanıt yazın