DİŞ ÇIKARMA SÜRECİNDE BEBEĞİME NASIL YARDIM EDEBİLİRİM?

Diş çıkarma, dişlerin bebeğin diş etlerinden çıkma sürecidir. Bu dönem bebekler ve ebeveynleri için oldukça zor geçebilir. Büyük olasılıkla ilk dişin bebeğinizin dişeti çizgisini 4-7 aylıkken itmeye başladığını göreceksiniz. Ortaya çıkan ilk dişler genellikle merkezi kesici olarak da bilinen alt ön iki diştir. Genellikle 4- 8 hafta sonra dört ön üst diş (merkezi ve yan kesici dişler) bu dişleri takip eder. Yaklaşık bir ay sonra ise, alt yan kesici dişler (alt ön dişleri çevreleyen iki diş) ortaya çıkacaktır. Çoğu çocuk 20 süt dişini üçüncü yaş gününde tamamlar.

Diş çıkarma döneminde bebeğinizin daha fazla salyası olduğunu ve bir şeyleri çiğneme isteğinin artığını gözleyebilirsiniz. Bazı bebeklerin diş çıkarması tesadüfen fark edilirken bazılarında kısa süreli huysuzluk yaşanır. Ancak bu dönem  bebeklerde ağlama krizleri, bozulmuş uyku ve yeme alışkanlıkları ile haftalarca sürebilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmelisiniz.

Hassas ve şişmiş diş etleri bebeğinizin vücut sıcaklığının normalden biraz daha yüksek olmasına neden olsa da, 38 C0 üzerinde bir değere neden olmaz. Bu durumda ateşe muhtemelen başka bir sorun yol açmıştır ve doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Diş çıkarma sırasında ne ile karşılaşacağınızı bilmek ve bu dönemi bebeğiniz için daha konforlu geçirmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

  • Salya ve neden olacağı kızarıklıkları önlemek için bebeğinizin yüzünü sık sık bir bezle hafifçe silin.
  • Bebeğinizin diş etlerini temiz bir parmakla ovun.
  • Bebeğinize çiğnemesi için dondurucuda 30 dakika tutulmuş ıslak bir bez verebilirsiniz. Bu bez sertleşmeden önce dondurucudan çıkarılmalıdır. Ayrıca her kullanımdan sonra yıkanmalıdır.
  • Diş kaşıma halkaları kullanılabilir, ancak içinde sıvı olanlar kırılıp sızıntıya yol açabileceği için önerilmez. Diş kaşıma halkası kullanıyorsanız, dondurucuda değil buzdolabında soğutun. Ayrıca, sterilize etmek için kaynatmayın. Aşırı ısı plastiğin hasar görmesine ve kimyasalların sızmasına neden olabilir.
  • Donmuş veya soğuk yiyecekler  katı yiyecek tüketebilen çocuklar için uygundur. Ve donmuş parçanın kırılmadığından veya boğulma tehlikesi oluşturmadığından emin olmak için gözünüzü bebeğinizden ayırmayın.
  • Bebeğiniz aşırı huzursuz  ve doktorunuz uygun görüyor ise önerilen doz ve sıklıkta ağrı kesici verebilirsiniz.
  • Kehribardan yapılmış diş çıkarma kolyeleri kullanmayın. Boğulmaya neden olabilir.
  • Olası yan etkileri nedeniyle diş çıkarma jelleri kullanmayın.

 

 

 

Bir yanıt yazın