- 1 Temmuz 2019
- Comments: 0
- Posted by: idil
Birçok küçük çocuk özellikle 2 ile 5 yaş arasında bu yakınma ile başvurabilir. Bu çocuklar; bazen belirli heceleri, kelimeleri veya cümleleri tekrarlarlar veya uzatırlar. Yada belirli sesler ve heceler öncesi ses çıkaramadan beklerler.
Birçok kez kekemelik 5 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Ancak bazen daha uzun süre devam edebilir. Bir çocuğun bunun üstesinden gelmesine yardımcı olmak için etkili yöntemler mevcuttur.
Doktorlar ve bilim adamları, bazı çocukların neden kekelediklerini açıklayamamaktadırlar. Ancak beynin mesajlarının konuşma için gereken kaslara aktarımında problem olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kekemeliğin genetik olabileceğine de inanılmaktadır. Kekeme çocukların kekeme bir aile üyesine sahip olma olasılığı üç kat daha fazladır.
Kekemeliğin belirtileri nelerdir?
İlk kekemelik belirtileri çocuk yaklaşık 18–24 aylıkken ortaya çıkmaya başlar . Bu dönemde, çocuklar cümle oluşturmak için sözcükleri bir araya getirmeye çalışırlar. Kekemelik, siz ebeveynler için üzücü ve sinir bozucu olabilir, ancak bu dönemde doğaldır. Çocuğunuza karşı olabildiğince sabırlı olmanızı öneririz. Kekemelik birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir. Hatta düzelip sonra tekrar edebilir. Ancak 5 yaşından küçük çocuklarda çoğunlukla konuşma terapisi gibi yöntemlere gerek kalmadan düzelir.
Ancak, çocuğunuzun kekemeliği giderek artıyor , vücut veya yüz hareketleriyle birlikte ise 3 yaş civarında bir konuşma terapisti tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Genellikle kekemelik, çocuklar ilkokula başladığında ve iletişim becerilerini geliştirdiklerinde düzelir. Ancak kekelemeye devam eden bir okul çağı çocuğu bundan utanabilir. Özellikle arkadaşları çocuğu kızdırabilirler. Bu durumda; sorunu çözebilecek olan kişi çocuğunuzun öğretmenidir. Konuşma terapisi başlayana kadar çocuğunuz için stresli olan sözlü faaliyetlerin sayısını azaltabilir.
Yardım Ne Zaman Alınmalı?
Çocuğunuz 5 yaşındaysa ve hala kekeliyor ise, bir konuşma terapistine danışın.
Ebeveynler Nasıl Yardımcı Olabilir?
· Çocuğunuzun her zaman tam veya doğru konuşmasını beklemeyin. Konuşmanın eğlenceli ve zevkli olmasını sağlayın.
· Aile yemekleri en uygun sohbet ortamlarıdır.
· Radyo veya TV gibi dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının.
· “Yavaş”, veya “derin nefes al” gibi düzeltmelerden ve eleştirilerden kaçının. Bu yorumlar, iyi niyetli olsa da, sadece çocuğunuzun daha stresli hissetmesine neden olur.
· Kekemelik arttığında çocuğunuzun yüksek sesle konuşmasını veya okunmasını önleyin. Bunun yerine, böyle durumlarda çok fazla konuşma gerektirmeyen faaliyetlere yönlendirin.
· Çocuğunuzun konuşmasını bölmeyin ya da baştan başlamasını söylemeyin.
· Çocuğunuza konuşmaya başlamadan önce düşünmesini söylemeyin.
· Evde sakin bir atmosfer sağlayın.
· Çocuğunuzla veya onun yanında bulunan diğer kişilerle konuşurken yavaş ve net bir şekilde konuşun.
· Çocuğunuzla konuşurken göz temasını koruyun. Uzaklara bakmamaya veya üzülme belirtileri göstermemeye çalışın.
· Çocuğunuzun cümleleri bitirmesine izin verin.
· Çocuğunuzun sorularına veya yorumlara cevap vermeden önce duraklayın.
UNUTMAYIN ! Yavaş konuşma, çocuğunuzun akıcı konuşmasına yardımcı olacaktır.