YAŞASIN TATİL BAŞLIYOR

Ailece çıkılan tatil hemen daima eğlencelidir. Seyahat etmek eğlencelidir. Ancak her zamanki yeme ve uyku rutinlerimizden ister istemez uzaklaşmak çocuklarınızın hastalanma olasılığını artırabilir. Yeni bir ortama uyum sağlamak da zaman alır. Çocuklar, taşıt tutması, ishal ve enfeksiyonlar gibi seyahatle ilgili sorunlar açısından risk altında olabilirler.

Erken planlama ve akıllı hazırlıklar, seyahat ederken ailenizin sağlığını korumanıza yardımcı olacaktır. Bu amaçla neler yapabileceğimizi birlikte gözden geçirelim.

  • Yurtdışına seyahat için farklı aşılara ihtiyaç olabileceğini aklınızda bulundurun. Doktorunuza danışın.
  • Saat dilimleri arasında uçarsanız, vücut saatinizin yerel saati yakalaması zaman alabilir. Seyahatinizden 2 3 gün önce ailenizin uyku programlarını ayarlamaya çalışın. Bol bol dinlenin. Mümkünse uçakta uyuyun. Uçuş sırasında herkesin bol su içtiğinden emin olun. Alkol, kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerden kaçının. Uzun bir uçuşta, düzenli olarak esnemeye çalışın ve hatta koridorlar boşken ve uygun olduğunda koridorlarda yukarı ve aşağı yürüyün. Varıştan sonra, çocukları gündüz saatlerinde dışarıda veya iyi aydınlatılmış alanlarda aktif olmaya teşvik edin. Gideceğiniz yerdeki yerel saati takip etmeye çalışın (örneğin, çocukları normal uyku saatlerine kadar uyanık tutmaya çalışın).
  • Uçağın kalkışı ve inişi sırasında, hızla değişen hava basıncına ayak uydurmaya çalışan orta kulaktaki basınç nedeniyle çocukların kulak rahatsızlığı yaşaması yaygın bir durumdur. Çocukları yutmaya, esnemeye veya yeterince büyüklerse sakız çiğnemeye teşvik edin. Bebeklerin biberon veya anne sütü emmesi de yardımcı olabilir. Ayrıca çocuğunuza kalkıştan 30-60 dakika önce veya uzun bir uçuş ise inmeden önce parasetamol içeren bir ağrı kesici verebilirsiniz.
  • Araç tutması, göz ve kulak arasındaki uyumsuzluk nedeni ile oluşur. İç kulak hareketi algılar, ancak gözler aracın içine odaklanır. Beyne gelen bu karışık sinyaller mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, solgunluk ve soğuk terlemeye neden olabilir. Bu durumla başa çıkabilmek için: Yola çıkmadan önce çocuklara hafif bir yemek veya atıştırmalık yedirin. Yağlı yiyeceklerden kaçının. Kısa yolculuklarda yemek yedirmeyin. Çocuğunuz kendini kötü hissediyorsa, kraker gibi yiyecekler verebilirsiniz. Çocukları arabanın içine değil, dışına bakmaya teşvik edin. Hareketsiz nesnelere veya uzak bir noktaya odaklanmalıdırlar. Temiz havanın dolaşımına izin vermek için pencereyi biraz açık tutun. Baş hareketini en aza indirmek için bir koltuk başlığı kullanın. Sık sık mola verin. Araç tutması için üretilmiş bileklikler kullanılabilir. Ayrıca bu amaçla kullanılabilecek ilaçlar hakkında doktorunuzdan bilgi alın.
  • Seyahat sırasında ishal ve diğer sindirim sistemi sorunlarına sık rastlanır. Bu durum genellikle, temiz olmayan yiyecek veya su aracılığı ile sindirim sistemine giren bakteri veya diğer mikroplardan kaynaklanır. İshal, özellikle küçük çocuk ve bebekler için bir sorun oluşturabilir. Suyun güvenli olduğundan emin olmak için sadece şişelenmiş su tüketin. Bebeğinizi emziriyorsanız, devam edin. Çocuklarınıza ellerini iyi ve sık yıkamalarını hatırlatın. Emzikleri, diş çıkarma halkalarını ve oyuncakları temiz tutun. Alkol bazlı bir el dezenfektanını elinizin altında bulundurun. Taze meyveler iyice yıkanmalı ve kabukları soyulmalıdır. Et ve balıklar iyi pişirilmeli ve hazırlandıktan hemen sonra yenmelidir. Sokak satıcılarında satılan yiyeceklerden kaçının.
  • Sizin ve ailenizin düzenli olarak kullandığı ilaçları ve diğer tıbbi malzemeleri hazırlayın. Bunları gideceğiniz yerde bulmak zor olabilir. Daha önce kullanıyorsanız inhalerleri ve alerji ilaçlarını unutmayın. Parasetamol içeren ateş düşürücü ve ağrı kesicileri, antiseptik, antibiyotikli merhem, yara bandı, güneş kremi, böcek kovucu, sabun ve temiz suyun bulunmadığı zamanlar için susuz alkol bazlı el losyonları bulundurun. Seyahatinizden önce, özellikle çocuğunuzun kronik bir sağlık sorunu varsa, varış noktanıza en yakın hastanenin nerede olduğunu öğrenin.
  • Çocukların güneşe maruz kalma durumlarını takip etmelisiniz. UV ışığı özellikle yüksek irtifalarda ve ışığın su veya kardan yansıdığı yerlerde, sabah 10’dan akşam 4’e kadar yoğundur. Her 2 saatte bir en az 15 SPF’lik geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulayın. Özellikle terledikten ve suya maruz kaldıktan sonra tekrar edin. Güneşi çocuğunuzun yüzünden uzak tutmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanın. Ve güneşten koruyucu giysiler giydirin.
  • Çocuklar suyun etrafında oldukları her an yüzme becerileri ne olursa olsun yakından izlenmelidir. Küvet, seyyar havuz, süs balığı havuzu, yüzme havuzu, kaplıca, deniz veya göl olsun bu durum değişmez. Küçük çocuklar özellikle risk altındadır. Altı santimetreden daha az suda boğulabilirler. Bu, evinizin etrafındaki yağmur suyuyla dolu hendekler, klozet, kovalar, şişme havuzlar anlamına gelir. Küçük veya yüzme becerisi düşük çocuklar kol mesafesinde bir yetişkin ile yüzmelidirler. Yüzme dersleri su güvenliğinin önemli bir parçasıdır. Çocuklar 1 yaşından itibaren yüzme dersi almaya başlayabilir. Yüzme bilmiyorsanız, çocuğunuzun güvenliği için ders almayı değerlendirmelisiniz. Ayrıca yaşına ve kilosuna uygun bir güvenlik aracını(yelek, kolluk vb.) kullanmalısınız.
  • Araç güvenliği için 12 yaşına kadar çocuklar, oto koltukları veya yükseltici koltuklarda seyahat etmelidir. Araba koltuğu çocuğunuzun boyutuna uygun olmalı, doğru şekilde kurulmalı, uygun şekilde sabitlenmelidir. Daha büyük çocuklar, doğru şekilde bağlanmış bir yetişkin emniyet kemeri kullanabilirler. Çocuğunuzun araba hareket halindeyken veya yol kenarına park ederken kollarını, bacaklarını ve başını arabanın içinde tuttuğundan emin olmalısınız. Araç hareket halindeyken veya dururken çocuğunuzun dışarı çıkmaması için çocuk kilitlerini etkinleştirin. Çocuğunuzu her zaman trafikten uzakta, kaldırım kenarında araca bindirin veya indirin.  Sıkılmış ve mutsuz çocuklarla araba kullanmak, konsantre olmanızı ve güvenli bir şekilde araba sürmenizi zorlaştırabilir. Araba sürerken sohbet edin. Konuşmak zaman geçmesine ve çocuğunuzun dikkatini dağıtmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun sevdiği müziğe eşlik edin veya sesli bir hikaye çalın. Çocuğunuzun ilgiye ihtiyacı varsa aracınızı yolun kenarına çekin ve yolculuğa bir müddet ara verin. Asla arabada gözetimsiz bırakmayın. Sıcak bir günde, bir arabanın içindeki sıcaklık tehlikeli derecede yüksek seviyelere çıkabilir ve ciddi zarar ve hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca sürüş şekliniz, çocuğunuzun gelecekte ne tür bir sürücü olacağını etkileyebilir. Sorumlu bir şekilde araba sürerek, çocuğunuz için iyi bir örnek oluşturduğunuzu unutmayın.

Bir yanıt yazın